I min sidste mail, fortalte jeg dig om hvordan det kan opleves at være den “tilbagetrækkende” part, der ofte føler sig under angreb.
Det kan være svært og hårdt hele tiden at få kritik, og det er en meget naturlig reaktion, at beskytte sig.
Men i det mønster, hvor den ene skubber og den anden trækker, bliver begge parter efterladt af hinanden!
Som jeg også skrev i sidste mail, taler vi i EFT-parterapien om at der er en “opsøgende” part og en “tilbagetrækkende” part i et parforhold.
Den “opsøgende ” part, er den person der angriber. Det er personen der bliver ved med at spørge, skubber på, kritiserer, anklager, råber, skælder ud og laver drama.
Umiddelbart kan det virke urimeligt og uforståeligt, at ens partner laver så stort et nummer ud af “ingenting”, men lige så vel som at den “tilbagetrækkende” part har sine grunde til at trække sig, så har den “opsøgende” part også sine gode grunde til at råbe op!
Den “opsøgende” part, har ganske enkelt oplevelsen af ikke at kunne nå igennem til sin partner!
Det kan være forbundet med stor skam og smerte, at være den part der “ikke kan styre sit temperament” eller “tøjle sin vrede”, og som i sin desperation samtidig må opleve sig selv som et krænkende og nedgørende menneske.
Som den “opsøgende” part, befinder du dig i en situation, hvor afmagten råder, og du ikke ved hvad du skal gøre! Du ender med at lade følelserne tage magten fra dig, alt imens dit dybeste ønske bliver meget sværere at få opfyldt.
Dit oprindelige ønske om at blive mødt i dit behov for at blive lyttet til og taget alvorligt, kan have lange udsigter og svære betingelser i sådan en situation.
Du får skræmt din partner væk – hvilket lige præcis er det sidste du ønsker!
Og på denne måde skaber I et negativt og uhensigtsmæssigt mønster imellem jer, hvor I skubber hinanden længere og længere væk!
Tilbage står I, hver især med jeres ensomhed og forladthedsfølelse, og spekulerer på hvad meningen egentlig er med at være sammen.
Så til dig der hiver fat og “banker på” for at nå din partner, er der noget andet du skal gøre for at nå igennem:
Du skal tage kontakt på en meget blidere måde.
Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men hvis vi vil ændre på et adfærdsmønster, så skal vi gøre noget andet end vi plejer!
Det nye du skal begynde at gøre er, at fortælle hvordan du har det.
Sig hvad du har brug for – og vær opmærksom på at gøre det på et tidspunkt hvor du kan få din partners opmærksomhed.
Alt for ofte tager vi svære emner op samtidig med at vi står midt i hverdagens gøremål, hvilket ikke er spor befordrende for en opmærksom og lydhør dialog.
Sørg for at mærke efter, hvad kernen er i dit problem, eller hvad dit behov dybest set er, og aftal så med din partner, et tidspunkt hvor I kan tale sammen.
Her kan du så præsentere det som du har på hjerte.
Tal fra “egen banehalvdel”, og hold fast i at det er sådan det er for dig.
Måske er din partner ikke enig, men i første omgang er det vigtigste at du bliver hørt uden at være nødt til at råbe op. Herfra er vejen banet for kontakt frem for afstand!
Rigtig god arbejdslyst!